Jak wybrać folię do sianokiszonki?
22.04.2024

Zapewne część z Was zastanawia się jak wybrać dobrą folię sianokiszonki – jakimi kryteriami się kierować i na co zwrócić szczególną uwagę… W poniższym wpisie znajdziecie kilka wskazówek, które Wam to ułatwią.

Odpowiednio dobrana folia do sianokiszonki wpływa korzystnie na proces kiszenia. Dobra folia ma za zadanie chronić paszę i stworzyć określone warunki fermentacji beztlenowej tak, aby zapewnić doskonałą jakość uzyskanej paszy.

Wybierając folię do belowania, należy zwrócić uwagę na wiele elementów, do których zalicza się m.in.:

  • materiał, z jakiego została wykonana i sposób wykonania,
  • trwałość, wytrzymałość i odporność na uszkodzenia mechaniczne,
  • kleistość i elastyczność,
  • kolor i wydajność.

Wykonanie

Folie rolnicze produkuje się dwoma metodami: wylewu oraz wydmuchu. Pierwsza z nich jest dedykowana głównie dla folii przemysłowych typu stretch. Są to folie mniej odporne na uszkodzenia mechaniczne, a ich wytworzenie jest znacznie tańsze. Metoda wydmuchu tzw. „blow” – to najnowsza metoda produkcji folii do sianokiszonki. Folie tak wyprodukowane są bardzo odporne na przebicia, cechuje je duża wytrzymałość na rozciąganie, a także mają znacznie więcej kleju.

Trwałość, wytrzymałość i odporność na uszkodzenia mechaniczne

Folia do kiszonki pozwala na przechowanie pasz objętościowych w odpowiednich warunkach, dzięki czemu zawsze jest ona gotowa do podania. Folia powinna odznaczać się bardzo wysoką odpornością na przebicia przez gałęzie czy ostre źdźbła traw oraz możliwość zerwania. Dzięki niej pasza nie jest narażona na działanie warunków atmosferycznych. Folia ma za zadanie skutecznie chronić sianokiszonkę przed wszelkimi uszkodzeniami mechanicznymi, a także promieniowaniem UV.

Kleistość i elastyczność

Ważną cechą folii jest odpowiednia kleistość, która wpływa na szczelność. Dodatkowym zabezpieczeniem dla paszy jest struktura folii: 3-, 5- lub 7-warstwowa. Należy pamiętać, że grubsza folia zapewni lepsze przechowywanie paszy w dłuższym okresie czasu.

Kolor i wydajność

Folie do sianokiszonki produkowane są przeważnie w 3 kolorach: białym, zielonym i czarnym. Folie o jasnych kolorach najlepiej odbijają promienie słoneczne, a więc sianokiszonka się nie nagrzewa, co ma duże znaczenie dla procesu fermentacji i dalszego przechowywania. Ciemną folie stosuje się po okresie letnich upałów. Należy unikać folii bezbarwnych, które są tańsze, jednak nie są przeznaczone do konserwowania pasz, tylko do owijania palet. Nie posiadają wymaganych cech, np. kleistości czy bariery UV.

Wydajność folii do sianokiszonki określa się na podstawie ilości owiniętych bel z jednej rolki. Zaleca się 6-krotne owinięcie folią beli. Każda kolejna warstwa folii powinna zachodzić na poprzednią od 50% do 60%.

Cechy dobrej folii:

  • Odporność na zerwanie podczas owijania.
  • Odporność na przebicie twardymi łodygami.
  • Odporność na różne warunki środowiska (grad, deszcz, upał, mróz).
  • Wytrzymałość.
  • Odporność na działanie promieni UV.
  • Dokładne przywieranie do beli.
  • Kleistość.
  • Elastyczność.
  • Wysoka wydajność.
  • Możliwość wykorzystania do różnych typów owijarek.

Dobra folia do sianokiszonki powinna wyróżniać się także niską przepuszczalnością tlenu. Odpowiednio dobrana folia do belowania słomy stanowić będzie barierę chroniącą przed szkodliwym działaniem wilgoci, niskiej temperatury i promieni UV, zapewniając sianokiszonce doskonałą jakość.

×
Masz pytania lub potrzebujesz więcej informacji?
Wypełnij formularz i my skontaktujemy się z Tobą jak naszybczej!